Sunday 2 March 2014

Restoran Kopi O' Corner, Satok



Restoran Kopi O’ Corner

Assalamualaikum semuanya...
JoM jalan,KiTa Cari Makan...Santai ! ! ! Apa yang best kat Restoran Kopi O’Corner ni??.. semestinya anda ingin tahu kan?? Jom kita tengok apa yang ada dekat sini - - -- - > KOC


Ruang makan yang selesa menepati citarasa pelanggan

Sebentar !!! kita imbau kembali sejarah Restoran Kopi O’ Corner ni ...
Setelah sekian lama berdiri teguh dari tahun 1992 sampailah sekarang, Restoran Kopi O’ Corner sudahpun beroperasi lebih 20 tahun. Restoran Kopi O’ Corner terletak di Jalan Satok 93400 Kuching.. Kalau nak tahu lebih detail lagi ianya terletak di Jalan Satok, belakang Barudin, berdekatan Raja Ayam Penyet, seberang Regal Court.. Kopi O’ Corner yang dimiliki oleh Datin Norlia Fadil mempunyai pekerja sebanyak 40 orang yang telah diberi uniform yang sama bagi menyenangkan tugasan mereka. Restoran ini lebih banyak memaksimumkan kepuasan pelanggan dalam menikmati hidangan yang disediakan. Justeru, menekankan aspek seperti kualiti makanan yang disediakan supaya setiap perbelanjaan pelanggan berbaloi.


Restoran Kopi O’ Corner, sudah menjadi tempat kebiasaan,tumpuan dan persinggahan pelanggan yang banyak termasuk daripada pelancong-pelancong sama ada dari dalam atau luar negara untuk menjamu selera. Majoritinya pelanggan akan mengunjungi restoran ini tidak kira masa iaitu daripada waktu pagi, tengahari, petang, dan sampailah malam. Dari segi operasi restoran ini dibuka setiap hari seawal pukul 6 pagi sehingga pukul 12 malam. Malah, Restoran ini juga ada keistimewaannya tersendiri apabila menjelang bulan Ramadhan dan beroperasi daripada pukul 5 petang sampailah sahur. Best kan?? Dapat tapau makanan untuk berbuka puasa,,rugi kalau tak pergi kat Restoran ni...hehe,,

Antara senarai menu yang special disediakan pada bulan ramadhan


Susun atur yg menarik serta hiasan batu-batu di tepi stall


sajian lauk-pauk bersama nasi putih


Restoran Kopi O’Corner berkonsepkan  “berhati-hati dan berjaga-jaga”..  kerana mementingkan kebersihan premis. Di dalam restoran ini juga terdapat beberapa stall antaranya ialah untuk stall Bakso, Stall Mee Jawa, Stall Mee Kolok, Stall Canai dan Stall Laksa. Menu Bakso yang diperbuat daripada beras tempatan, santan, serta dibalut dengan daun pisang. perrggghhh!!!!menyelerakan.. Ada pelbagai menu lagi dihidangkan disini termasuklah Laksa Sarawak, Rojak Tambi ( rojak India ), Mee Rojak, Bubur Ayam, Mee Sapi, Mee Pok, , Mee Kampua, Sate dan banyak lagi. Ini ialah antara menu yang kerap dipesan oleh pelanggan yang mengunjungi Restoran Kopi O’Corner. Harga pula sangat berpatutan iaitu dari RM4 hingga RM6 bagi setiap menu. Selain itu juga, restoran ini menyediakan sajian lauk pauk yang boleh dimakan bersama nasi panas. Kalau dari pukul 6 petang, menu seperti Nasi Goreng, Mee Goreng, Ayam Penyet dan pelbagai menu goreng-gorengan ada disediakan. Macam-macam lagi!



Pekerja sedang menyiapkan roti canai serta roti prata roll (roti mayo)

Makanan yang paling kerap dipesan oleh pelanggan ialah seperti menu untuk bersarapan pagi ialah seperti roti mayo dan mempunyai kategori seperti berintikan daging, telur, cheese dan sardin.  Contohnya seperti di bawah ni.. huhuhu,,sedapnyerrr......!!!!!!!!!!!!!


Contoh roti prata roll daging
Selain itu, menu makan tengahari pula seperti Nasi Ayam Penyet Bakar, Nasi Goreng Terubok Masin, Nasi Lalapan bersama Ikan Talapia ataupun bawal “terbang”.

Nasi Ikan Talapia,,,


Nasi Ayam Penyet versi Kopi o’Corner Semestinya kelazatan serta 'Power' sambal penyet menjanjikan kepuasan dihati penggemar makanan pedas.
Dalam Restoran Kopi O’Corner ini menyediakan minuman yang biasa serta mudah dipesan oleh pelanggan seperti Teh C Special, Teh Tarik, Milo tabur dan macam-macam lagi.. Di samping itu, bagi pelanggan yang gemar akan minuman horlick, restoran ini tidak menyediakan minuman tersebut kerana ada sebab-sebab tertentu.


Contoh menu yang terdapat di dalam buku menu.


Pembahagian stall di dalam premis untuk menu seperti di jelaskan di atas tadi..


Premis ini juga menyediakan tempat makan di bahagian luar




Contoh-contoh makanan yang disediakan semasa bulan ramadhan
(di sediakan dengan cara buffet)


Selain mementingkan kebersihan premis juga, Pihak pengurusan Restoran Kopi O’Corner menyediakan notis setiap sudut seperti notis makanan luar tidak dapat dibawa masuk ke dalam premis serta notis untuk kebenaran mengalihkan susun atur rekabentuk premis agar pelanggan meminta izin dengan pihak restoran tersebut terlebih dahulu.
Selain itu, orang ramai juga boleh membuat tempahan katering untuk majlis keraian di Restoran Kopi O’Corner. Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi KOC di talian 082-244432.
Untuk makluman semua pelanggan, Restoran Kopi O’Corner telah diberikan gred A untuk premis mereka. Malah, Restoran ini juga pernah muncul di dalam rancangan Jalan Jalan Cari Makan di TV3 dan juga Jom Makan! di TV2. Seperti yang di kata oleh penyelia Restoran Kopi O’Corner, Mohd Arshad Bin Md Talip perkara paling terbaik setakat ini Kopi O’Corner adalah “Kedai Makan In The Town”. Ini kerana, dari segi persekitaran, Kopi O’Corner menyediakan suasana santai kepada  pengunjung ketika menikmati hidangan di restoran mereka selain menyediakan harga makanan yang berpatutan. “Bukan kualiti dan kepuasan pelanggan sahaja, Kopi o’ Corner turut menekankan aspek persekitaran yang santai untuk pelanggan “Persekitaran santai di Kopi O’Corner juga mampu menjadi tarikan kepada pengunjung daripada pelbagai peringkat umur,”

MACAM-MACAM ADA!

SELAMAT MEMBACA ;-)

By : Nur Fadzariah Saqinah Binti Median












No comments:

Post a Comment